Ansvarlig, småskala oppdrett
av kaninrasen Engelsk Angora
.

TIPS

til deg som kjøpt kanin fra oss

(Husk å lagre denne siden så du kan finne tilbake til den. Den oppdateres jevnlig og er kun tilgjengelig for de som har kanin fra oss.)

Klipping:

Ikke vær redd for å prøve deg fram. Kaninene bryr seg ikke om det blir pent eller ikke, de ønsker bare å bli klippet jevnlig. Pelsen vokser fort ut igjen, og dersom det blir ujevnt ved klipping (som det som regel blir), så vokser det fort og du vil ikke se ujevnhetene uken etter. Prøv dere fram til hva som fungerer best for deg og kaninen!

Hva trenger du?

  • En saks
    For pels eller hår. Du får kjøpt hårsaks på apotek som fungerer godt.

  • En trimmer
    Du klarer deg fint med kun en saks, men jeg anbefaler alle å prøve med trimmer da dette ofte er tidsbesparende og noe enklere for å unngå å skade kaninen.
    Jeg anbefaler Biltema sin hundeklipper: Hundeklipper - Biltema.no

  • En klosaks
    Alle kaniner som holdes i fangenskap trenger å få klørne klippet. Hvor ofte avhenger av hvor mye de får brukt klørne sine til f.eks. graving. Her kan du google deg til veiledning og tips til hvordan du klipper. Når du kjøpt kanin fra oss er klørne alltid klippet en første gang. Ikke vær redd for å prøve selv!

Hvordan klipper du?

  • Sørg for at kaninen står på et godt underlag (teppe, anti-skli-matte etc), og at du har godt lys så du ser godt.

  • Bruk god tid! Du trenger ikke å klippe hele kaninen på samme gang. Ta f.eks. ryggen en dag, hodet neste og magen uken etter.

  • Angorakaniner skal klippes minst 4 ganger i året. Dersom du ikke skal bruke pelsen(fiberet) til noe så kan du med fordel klippe oftere - nå du ser at det vokst seg så langt at det er i veien for kaninen eller om det er varmt, f.eks. på sommeren. Det er lettere å vedlikeholde dersom man ikke venter for lenge. Unngå å gjøre en full klipp på de kaldeste vinterdagene.

  • Gi gjerne kaninen en godbit å spise på så forbinder den klippingen med noe positivt.

    1. Se over hele kaninen etter floker. Disse er vanskelige å ta med trimmer, så ta de gjerne med saks før du begynner med trimmer. Flokene bør tas så fort du oppdager de selvsagt, og ikke kun ved klippingen. Spesielt utsatt er kaninens nakke, kinn, rundt hale/baktil og ved potene. Er de mye ute eller bruker halm/høy kan ting sette seg fast i pelsen og det kan være lurt å kjenne over pelsen et par ganger i uka.)

    2. Bruk en trimmer på ryggen. Det gjør ikke noe om det blir kort her.

    3. Deretter stusser jeg ansiktet med en saks. Dette skal kun utføres av voksne og det er viktig at kaninen er rolig slik at ikke saksen kommer borti øynene. Unngå om mulig å klippe av værhårene. Skjer det er det ikke farlig, og de vokser ut igjen, men de har de for en grunn.

    4. Så pleier jeg å legge kaninen forsiktig på rygg og klippe med saks eller bruke trimmer på mage. Her er det individuelt hvordan kaninene liker dette. Vær spesielt oppmerksom ved kaninens kjønnsdeler så du ikke klipper i noe som ikke skal klippes i. Kaniner har også brystvorter. Du trenger ikke å klippe pelsen her veldig kort, men inspiser for floker.

    5. Når kaninen ligger på rygg sjekker du også potene for floker og eventuelt stusser de litt. Det er viktig at kaninen har godt med pels under potene, men du kan gjerne stusse dem og beina. Jeg lar det som regel være godt med pels også på beina. Er kaninen trygg på rygg kan du gjerne klippe klørne og sjekke tennene samtidig.

    6. Kaninens hake/hals er vanligvis det vanskeligste. Gi gjerne kaninen en godbit høyt oppe slik at den strekker på seg og du kan komme til.

Hva om det skjer et uhell?

  • Skulle du være så uheldig å klippe i skinnet til kaninen: Inspiser hvor dypt såret er. Er det et lite/overfladisk kutt kan du kjøpe saltvann eller klorhexidin på apoteket og skyller såret med dette tre ganger om dagen til det er leget. Er såret større, blør mye eller du er usikker så viser du det til din veterinær.

Tips: Dersom du klipper med saks og er redd for å klippe i huden: Ta et mindre parti pels av gangen og hold pelsen godt mellom to fingre slik at du kjenner hvor huden slutter og hvor det kun er pels. Så klipper du over fingrene mens du fortsatt holder pelsen mellom fingrene helt inn ved pelsroten, inntil huden. Da har du alltid kontroll på hvor huden er.

Tips: For å gjøre det litt tydeligere hvor halen er når du klipper, kan du sette en farget strikk rundt halen slik at du lettere har kontroll på den.

Fôr:

  • Hvilket fôr du velger for kaninen er helt opp til deg. De skal alltid ha fri tilgang på høy, men utover det finnes det mange typer pellets å velge på. Det eneste du skal tenke på er at angorakaniner bruker ekstra energi på å lage all pels som vokser konstant, og de kan derfor trenge noe mer pellets enn hva som anbefales for “vanlige kaniner”.

  • Når du kjøper kanin fra oss får du med deg litt for og høy som kaninen er vandt med. Dette bør du gradvis blande med det foret du ønsker å gi kaninene videre. På den måten venner seg kaninens mage til det nye foret.

  • Sjekk tennene jevnlig for å se at kaninen får slipt de ned (de vokser!) ved å spise på høy og greiner. Er du usikker eller ser at de vokser slik at kaninene ikke får et naturlig bitt - bestill en helsesjekk hos veterinær. Alle kaniner som flytter fra oss kontrollerte for et korrekt bitt ved flytt.

Kastrering:

  • Det anbefales at kaninene kastreres når de er kjønnsmodne. I dag anbefaler mange veterinærer at begge kjønn kastreres, da det er fordeler også for jentene. Men har du en gutt og en jente, eller to gutter, er det viktigste å kastrere gutten så fort han er kjønnsmoden.

  • Gutter MÅ kastreres dersom de går sammen med annen jente eller med annen gutt. Hormonene hos guttene når de er kjønnsmodne kan føre til slosskamper som i værste fall kan lede til at guttene dreper hverandre. Går gutten sammen med en jente kastrerer man for å unngå kull. I tillegg er det flere andre fordeler med kastrering av gutt - de blir mer renslige, lettere å lære å bruke dokasse, samt at de ofte blir roligere. De fleste veterinærer kan kastrere så fort testiklene er tilstede i pungen - dette er ofte mellom 3-4 måneders alder. Hør med din lokale veterinær og lag en plan.

  • Jenter KAN kastreres og stadig flere anbefaler nå dette. Det gjør man for å minimere risiko for kreft i reproduksjonsorganene hos jentene, som dessverre er ganske vanlig når kaninene blir noen år gamle. Forhør deg med din lokale veterinær og lag en plan.

  • Når man kjøper kanin fra oss får man rabatt på kastrering hos min lokale dyreklinikk. Det gjelder både hann- og hunnkaniner.